Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet

Vállalkozások

Műfüves Pálya

DDOP-3.1.2-12-2013-0012

Szolgáltatások

Elhunyt Bazsonyi Arany

Életének 84. évében

ELHUNYT BAZSONYI ARANY

festő-és grafikusművész, szülőfaluja, Gyulaj, és Dömsöd nagyközség díszpolgára.

 

tolnaart.huBazsonyi Arany 1928. január 28-án született Gyulajon, középparaszti családban. Elemi iskolát szülőfalujában, középiskolát Hőgyészen és Kalocsán végzett. 1947-ben a kalocsai iskolanővérek Érseki Leánylíceumában érettségizett.

1948-51 között folytathatott tanulmányokat Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán – Varga Nándor Lajos, Pap Gyula, Kmetty János és Berény Róbert tanítványaként. Szüleit a kegyetlen Rákosi rendszerben kulákká minősítették, emiatt 1951-ben eltávolították a főiskoláról. Mesterei közül Berény Róbert kiállt a tehetséges tanítványa mellett, de eredménytelenül.

1952-ben Dombóváron szerzett tanítói képesítést, amivel öt évig tanított Pusztahencsén, majd Dunabogdányban. Vecsési Sándor festőművésszel 1954-ben kötött házasságot, akivel 1957-től az angyalföldi – Mázsa utcai – alkotóház művészlakásában élt és dolgozott haláláig A 70-es évektől az év egy részét Dömsödön töltötték, a nagyközség szeretettel befogadta és alkotómunkájukban is támogatta őket.

Bazsonyi Arany gazdag életművet hagyott az utókorra.

Első kiállítását 1964-ben mutathatta be a Fényes Adolf teremben, ezt követően számos magyarországi településen szerepelt önálló és közös kiállításon. Többször volt tárlata Gyulajon és több Tolna megyei településen. Művein gyakran szerepelnek családtagjai, szülei és testvére, a gyulaji emberek és tájak. Képeivel külföldön is szerepelt, nemzetközi és hazai tanulmányutak, kiállítások állandó résztvevője volt Szófiától Párizsig – alkotásait rendszeresen díjazták. Művei minden fontosabb hazai közgyűjteményben megtalálhatók. Verseket és prózát is írt, több könyve megjelent.

Élete utolsó évtizedében műveit, javainak nagy részét a köznek adományozta, elajándékozta. Festményeiből és grafikáiból képtárat hoztak létre Dömsödön (Vecsési Sándorral) és Gyulajon. 2002-ben Tolna megyének adományozta megőrzésre és kiállításra 70 jelentős festményét és mintegy 200 grafikáját, melyet előbb az Ozorai várban, majd a Simontornyai Vármúzeumban helyeztek el.

2004-ben kárpótlással visszakapott családi földjeinek minden évi jövedelmét a Gyulajért Alapítványnak adta, és úgy rendelkezett, hogy halála után is az Alapítvány kapja meg ezt az összeget, és gyulaji származású, szociálisan rászoruló jó tanulóknak rendelte odaítélni, Bazsonyi Arany Tanulmányi Ösztöndíj elnevezéssel.

Bazsonyi Arany ízig-vérig alkotó művész volt, katolikus és emberszerető, szülőföldjéhez, falujához és annak népéhez mindig a legnagyobb szeretettel és nagylelkűen viszonyult. Tudásával, művészetével, minden értékével javítani kívánt a világon, segíteni a rászorulókon.

 

Temetése 2011. október 24-én 14 órakor lesz Dömsödön, a katolikus temetőben.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

(b. f.)