Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet

Vállalkozások

Műfüves Pálya

DDOP-3.1.2-12-2013-0012

Szolgáltatások

Beszámoló a Nyúl-unk a munkáért program 2012. évi tapasztalatairól


Fényképek a programról a Galériában tekinthetőek meg.


Gyulaj község 2011 októberében sikeresen pályázott a Nyúl-unk a munkáért programra. A faluban összesen 20 család kapott lehetőséget nyúltartásra. Egyedi gyulaji példa, hogy az Önkormányzat is beszállt a nyúlprogramba, 2 nyuszicsalád elhelyezését és tartását vállaltuk. Ezzel az az elsődleges célunk, hogy a helyben működő konyhánkon felhasználjuk a húst, valamint példát mutassunk, tanácsokkal segítsük a helyi gazdákat. Az állattartásba bevonjuk a közfoglalkoztatásban dolgozó embereket, és a helyi iskolában működő mezőgazdasági képzésben részt vevő középiskolásokat is. Az állatokat folyamatosan egy közfoglalkoztatott látja el.

 

Az indulás nagyon jól sikerült, a helyi nyúltenyésztők lelkesek voltak. A tanfolyam, a ketrecek, a kiosztott táp sokban segítették az indulást. A sikereink elismeréseként és a helyi tapasztalatok megismerésére 2012 márciusában Gyulajon járt V. Németh Zsolt államtitkár, valamint a program szervezői és vezetői. A 18 családból jelenleg 14 helyen vannak még meg a nyulak. Egy helyen betegség végzett az állománnyal, a többi család felszámolta, elfogyasztotta a kapott nyulakat. A téli hideg miatt mindenhol lecsökkentették az állományt, sajnos sok kisnyúl elpusztult a hideg miatt. A tavasszal ezek a családok folytatni szeretnék a nyulászkodást. Bár a takarmányárak drasztikus növekedése erősen visszaveti az állattenyésztési kedvet. A legsikeresebb tenyésztő az Önkormányzat. Jelenleg 15 anya, 4 bak, 31 süldő, és 47 növendék van. Egy betegséghullám megtizedelte az állományt, azóta a helyi állatorvossal vakcináztatjuk a nyulakat. Az idei évre folyamatos állatorvosi ellátásra kötöttünk szerződést. A felesleget a helyi lakosság részére szabadon értékesítettük. A takarmányárak emelkedése miatt minél több helyben termelt takarmányt szeretnénk előállítani. Vetettünk árpát, zabot, kukoricát, lóherét. Ha erre igény van, kaszálóterületet biztosítunk a gazdáknak.

A szaporulat elhelyezésére új ketreceket készítettünk. Jövőbeni célunk, hogy másokat is ösztönözzünk a nyúltartásra, újabb hátrányos helyzetű családokat vonjunk be. Ehhez az anyákat az önkormányzati szaporulatból biztosítjuk. A program sikerességéről mellékelünk néhány fényképet. A falu lakossága, a programba bevont családok és a magam nevében köszönöm a lehetőséget, hogy a Nyúl-unk a munkáért programban részt vehetünk.

Gyulaj, 2013. január 10.

Dobos Károlyné polgármester és Lacza Zoltánné igazgató