Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet

Vállalkozások

Műfüves Pálya

DDOP-3.1.2-12-2013-0012

Szolgáltatások

A komplex telepprogram keretei és főbb tevékenységei

2011. végén írta ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a TÁMOP-5.3.6 számú konstrukcióját ún. komplex telepprogramok indítása céljából. A konstrukció célja szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése. A pályázatot kizárólag helyi önkormányzatok adhatták be, konzorciumi partnerségre lépve helyi és országos civil szervezetekkel, a Türr István Képző és Kutatóintézettel, az adott megyei kormányhivatallal, és együttműködést vállalva az Országos Roma Önkormányzattal.

 

 

Mivel Gyulajon addigra már elindult egyfajta rendszeres szociális munka, kiterjedt közfoglalkoztatási program zajlott, elkezdett dolgozni a faluban a Máltai Szeretetszolgálat is, és jelentős tervek körvonalazódtak a falu további fejlesztését illetően, megvoltak a szakmai alapjai annak, hogy Gyulaj Község Önkormányzata beadja a pályázatot. Annyi nehézség volt a kiírásban, hogy nem lehetett Gyulaj teljes területét bevenni a pályázatba, hanem le kellett határolni a falun belül egy ún. szegregált lakóterületet; a kiírásban megadott paramétereknek leginkább a falu Perge-háztól kifelé eső része felelt meg Kuri-völgyig úgy, hogy a Kuri-völgy már nem tartozik bele a célterületbe. A pályázat nagyon jól sikerült, az országban beadott összes ilyen pályázat közül a harmadik legmagasabb pontszámot érte el, és így természetesen elnyerte a megpályázott támogatást, így elindulhatott Gyulaj első önálló Európai Uniós projektje.

A projekt TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0002 szám alatt, „Összetett beavatkozás a gyulaji Völgy-telep társadalmi integrációjáért” címmel 2013. február 1-jén indult el, és 2015. január 31-ig tart. Teljes költségvetése közel 146 millió Ft, ami az egyes konzorciumi tagok között az alábbiak szerint oszlik meg:

Kedvezményezett neve

Elszámolható összköltség

Gyulaj Községi Önkormányzat

101.896.400 Ft

Türr István Képző és Kutató Intézet

18.973.962 Ft

Gyulajért Alapítvány

4.458.000 Ft

Tolna Megyei Kormányhivatal

5.029.200 Ft

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

15.615.200 Ft

Összesen:

145 972 762 Ft

Minden konzorciumi partner meghatározott feladatokat lát el a projektben; részletes szakmai terv határozza meg ezeket a tevékenységeket, amihez egy forintra lebontott, igen részletes költségvetés rendeli hozzá az elkölthető összegeket. A projekt vezetőinek keze tehát eléggé megvan kötve; a támogatási szerződés pontosan meghatározza, hogy melyik feladatot mikor kell elvégeznünk, és ahhoz mennyi pénzt használhatunk fel. Az elszámolás nagyon szigorú, minden költést számlával kell igazolnunk, emellett nincs egy fillér sem a projekt költségvetésében, ami felett akár a projekt vezetése, akár Gyulaj polgármestere, vagy bármelyik konzorciumi partner szabadon rendelkezne, és arra költhetné, amire akarja. Meghatározott feladatokra kaptuk ezt a pénzt, semmi másra.

A projektben ma 13 munkatárs dolgozik, többnyire részmunkaidőben.

A projekt szakmai vezetője Wolf Petra; ő a Máltai Szeretetszolgálat alkalmazásában áll, és az ő feladata a projektben zajló szociális munka és egyéb tevékenységek szakmai koordinálása.

További munkatársak, mindannyian Gyulaj Község Önkormányzata alkalmazásában:

Schutzmann Réka – projektmenedzser

Braun Beáta – pénzügyi vezető

Gáborné Siska Mariann – szociális munkás

Turulka Katalin – szociális munkás

Szabóné Mohai Ivett – szociális munkás

Vincellérné Gyöpös Anita – szociális munkás

Csór Éva – fejlesztőpedagógus

Molnár Éva – fejlesztőpedagógus

Renczes Anett – fejlesztőpedagógus

Szőts Gábor – sportedző

Orsós Júlia – közösségi programszervező

Orsós Elvira – közösségi programszervező

A projekt eddigi nyolc hónapja során számos eseményt lebonyolítottunk már, de igazából most teljesedik csak ki a projekt, így épp időszerű egy rövid számvetést tartani.

A projekt költségein felújítottuk, átalakítottuk a falu két középületét. Megújult a valamikor Perge-ház utcafronti része, ahol is kialakítottuk a pályázat által megkövetelt ún. „Csillagpontot”. Itt zajlik a projekt adminisztrációja, ahol a nap 12 órájában megtalálják a szociális vagy egyéb ügyekben segítséget, tanácsot kérők a projekt valamely munkatársát. Ugyanakkor ez a ház a fejlesztőpedagógusok birodalma is, itt foglalkoznak napi szinten a fejlesztést igénylő gyerekekkel. De ide bármikor betérhet bármelyik felnőtt, ha csak beszélgetni akar kicsit, és itt a gyerekek is folyamatosan játszhatnak, kézműveskedhetnek. Mi akkor örülünk legjobban, ha gyerekzsivajtól hangos a ház.

A Takarékszövetkezettel szemben található valamikori ikerlakásokat alakítottuk át a szintén a pályázati kiírásban megkövetelt ún. „Csillagházzá”. Ez egy igazi, az egész falut szolgáló közösségi házzá válik, ahol terveink szerint minden korosztály a legkülönfélébb érdeklődési körök mentén meg tudja találni a neki megfelelő programokat, és lassan a falu teljes lakossága birtokba veszi ezt a házat. A kialakított termek alkalmasak oktatási tevékenységre, filmvetítésre, kézműveskedésre, játszóházak megtartására, de van itt Internet-klubszoba is ingyenes elérhető internet-szolgáltatással, és helyet kapott a házban – régi helyén – a baba-mama klub is. Itt érhetők el a hagyományőrző klubfoglalkozás keretében az Ignácz Roland által tartott táncpróbák is.

A projekt számos tevékenysége a gyerekekre koncentrál. Idén eddig három nagyobb kirándulást szerveztünk számukra: voltunk Pécsett, Bikalon és a Balatonnál; ezeknek a kirándulásoknak a teljes költségét a projekt fizette. De a projekt munkatársai részt vállaltak a Forma-1-es kirándulás megszervezésében és lebonyolításában is, amit adományokból pénzzel is támogattunk. A kirándulások megszervezésében az iskola is segítségünkre volt. Idén még két kirándulást szervezünk: egyet Veszprémbe, az állatkertbe, egyet pedig az ovisok számára Lengyel-Annafürdőre. Jövőre ugyanígy öt kirándulást tudunk fizetni.

Szerveztünk két tábort is, mindkettőt augusztusban, Lengyel-Annafürdőn tartottuk meg, szintén az iskolával együttműködve. Mindkét tábor teljes költségét a projekt fizette, és jövőre két hasonló méretű tábor megszervezésére lesz pénzünk. Talán a Balatonra fogunk menni…

Májusban tartottunk családi napot is, ami a lakosság visszajelzése szerint igen jól sikerült. Egész napos szolgálatot vállalt itt a Máltai Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportja, akik közel 140 személyt, többnyire gyerekeket tudtak megvizsgálni a nap során, és mintegy 20 szemüveget tudtunk ingyenesen juttatni a rászoruló gyerekeknek. De volt ingyenes családi fotózkodási lehetőség, kézműves foglalkozás, arcfestés, sportbemutató, főzőverseny, este pedig élő zene és mulatság. Ennek a napnak is a teljes költségét a projekt fizette, és jövőre is tartunk majd egy hasonlót.

Szeptember 16-ával pedig elindult a projekt egyik legnagyobb vállalkozása: összesen 24, a szegregátum területén élő helyi lakos ülhetett vissza egy kicsit az iskolapadba, hogy részt vegyenek egy januárig tartó felnőttképzésben. A férfiak betanított kőműves és festő, a nők pedig betanított növénytartósító képzésben részesülnek. A képzések elméleti oktatásának helye a Csillagház, míg a gyakorlati oktatás majd a falu különböző helyszínein valósul meg. A képzés elindítását megelőzte a résztvevők három hónapon át tartó felkészítése, ami már önmagában rengeteg élménnyel és tanulsággal jár, de maga a képzés is igen jól halad. Nagyon büszkék vagyunk a képzésben résztvevő hölgyekre és urakra, minden nehézséget leküzdve koncentráltan és fegyelmezetten ülik végig az órákat, és érdeklődéssel figyelik az elhangzottakat. Minden tiszteletünk ezeké a felnőtt embereké, hatalmas dologba vágtak bele, és nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy ilyen szépen teljesítenek. Csak így tovább!

Végül külön ki kell emelnünk a sportot. A vártnál nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat felnőttek és gyerekek a fociba; adományokból tudtunk nekik venni stoplis focicipőket, míg a Máltai Szeretetszolgálat kiskapukat és labdákat biztosított az edzésekhez, valamint Málai-pajzsos pólókat, amikben meccset lehet játszani. Ez a folyamat terveink szerint folytatódni fog, a most megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesület keretei között el fog tudni indulni a versenyeztetés is. Első körben kispályás (futsal) csapatokat akarunk kialakítani, amiben nagy segítség a Máltai Sportegyesület ilyen irányú tapasztalata, és az, hogy ettől a tanévtől Szőts Gábor munkatársunk tartja az iskolai testnevelésórákat is, így délelőtt is az ő keze alatt vannak a gyerekek. De Gábor a küzdősportok alapjait is tanítja (csak olyat, ami nem veszélyes), várhatóan lesz rendszeres birkózás is, és a gyerekekkel folytatódik az íjászat oktatása.

A projekt e nagyobb eseményeken kívül természetesen még számos kisebb programot szervezett és szervez a továbbiakban is, számos ismeretátadó és fejlesztő csoportfoglalkozás zajlott és zajlik, és egy sor szakembert fizetünk meg még a projekt költségvetéséből, pl. az iskolában dolgozó pszichológust, Bernáth Zitát.

Hamarosan elindul a projekt saját honlapja is a www.johelyenjarsz.hu URL-en, ahol ezen túl részletesebben beszámolunk az egyes eseményekről, és elérhető lesz a Csillagház nyitvatartása és programlistája is.

A projekt dolgozói nevében: Németh Nándor projektmenedzser